Current track

Title

Artist

Background

Neem stilte in acht, hang de vlag uit en zing mee!

Written by on 04/05/2020

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. De geplande activiteiten en openbare herdenkingen kunnen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan vanuit huis meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

4 mei, wat kunt u thuis doen?

In de gemeente Barneveld vindt de kranslegging dit jaar op passende wijze en volgens de richtlijnen in beslotenheid plaats.

 • Vlag halfstok hangen
  Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om, niet alleen na 18:00 uur maar, gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.
 • Taptoe-signaal spelen
  Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur vindt u op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
 • Wilhelmus zingen
  Na de twee minuten stilte klinkt om 20:02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.
 • Virtueel bloemen leggen
  Het is mogelijk om bij een van de ruim 3900 oorlogsmonumenten in de database virtueel een bloem te leggen.

5 mei, wat kunt u thuis doen?

Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond.

 • Vlag uithangen
  Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen.
 • Gesprek over vrijheid
  Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Op deze dag kunt u stilstaan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel uw verhaal! 75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog, kunt u vinden op vrijheid.nl.
 • We’ll Meet Again meezingen
  Het 5 mei-concert in Amsterdam sluit ieder jaar af met de klassieker We’ll Meet Again, tijdens de oorlog gezongen door Vera Lynn. U kunt meezingen voor de televisie.