Current track

Title

Artist

Background

Informatiebijeenkomst over vaccineren voor jonge ouders

Written by on 29/10/2019

Op donderdagavond 7 november organiseert de gemeente Barneveld met medewerking van de GGD en de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) een informatiebijeenkomst over vaccineren. De bijeenkomst is vooral bedoeld voor jonge ouders uit de gemeente Barneveld die weloverwogen een eigen keuze willen maken als het gaat om vaccineren.

 

Hans Beks, arts infectieziektebestrijding van de GGD Gelderland Midden geeft deze avond medische informatie over vaccineren. Diederik van Dijk, directeur van de NPV belicht de ethische en Bijbelse aspecten. Insteek van de bijeenkomst is dat er geen standpunt wordt ingenomen. Wel wordt het belang benadrukt van het samen optrekken in goede en juiste informatievoorziening over vaccineren richting jonge ouders.

 

Extra informatief vaccinatieconsult

De informatiebijeenkomst is onderdeel van de vaccinatiepilot om de vaccinatiegraad in de gemeente te verhogen door goede en juiste informatie over vaccineren. Al sinds september vorig jaar krijgen alle ouders van nieuwgeborenen een extra vaccinatiegesprek met de jeugdarts tijdens het 4-weken consult op het consultatiebureau. Tijdens dit extra consult krijgen ouders uitleg over het Rijksvaccinatieprogramma. Ook kunnen ouders er terecht met hun vragen en twijfels over vaccineren.

 

Objectieve informatie

Vanuit het CJG, GGD en gemeente wordt al langere tijd extra aandacht besteed aan goede en juiste informatie over vaccineren. Uitgangspunt hierbij is dat het RIVM als objectieve informatiebron wordt aangehaald voor alle informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. Verder is ervoor gekozen om de folder ‘Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid’ van de Nederlandse Patiënten Vereniging mee te geven aan ouders met een reformatorische achtergrond. Verloskundigen en de kraamzorg in de gemeente Barneveld worden meegenomen in de wijze waarop de GGD de ouders informeert met het informatief vaccinatieconsult.

De bijeenkomst over vaccineren is op donderdag 7 november in het Van Lodenstein College aan de Lunterseweg en start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).