Current track

Title

Artist

Background

Informatiebijeenkomst archeologisch vrijwilligerswerk ‘Erfgoed gezocht’

Written by on 10/09/2019

Op dinsdag 17 september organiseert de gemeente Barneveld in samenwerking met Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden een informatiebijeenkomst over het nieuwe project, Erfgoed gezocht. Lijkt het je leuk om thuis vanachter je computer mee te speuren naar archeologische resten op de Veluwe? Wil je als vrijwilliger onbekende grafheuvels ontdekken via de site www.erfgoedgezocht.nl? Kom dan naar de bijeenkomst over het Erfgoed gezocht. Vanaf 19.30 uur is iedereen van harte welkom in Museum Nairac, Brouwerstraat 1 in Barneveld. Aanmelden graag via archeologie@barneveld.nl Meer informatie over het project is te vinden op erfgoedgelderland.nl/erfgoedgezocht/

In Museum Nairac wordt ingegaan op het doel en de opzet van het project. Ook wordt uitgelegd hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en wordt mogelijk de eerste resultaten besproken.
Burgerwetenschap De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek. Deze techniek is voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland. Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals de ontdekking van al honderden nieuwe grafheuvels.
Het traceren en evalueren van deze nieuwe resten is een te grote klus voor archeologen alleen. Daarom zijn geïnteresseerde vrijwilligers nodig om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel wordt via de computer op de hoogtekaart gezocht naar nog onbekende archeologische structuren. Dit gebeurt via een online platform voor burgerwetenschap (www.erfgoedgezocht.nl) en kan je gewoon thuis doen in een vrij momentje.