Current track

Title

Artist

Background

Eerste certificaat uitgereikt voor zelfstandig reizen

Written by on 22/05/2019

De gemeente Barneveld en de organisatie De Reiskoffer zetten zich gezamenlijk in om leerlingen van het speciaal onderwijs, die nu afhankelijk zijn van taxivervoer, de kans te bieden om zelfstandig te leren reizen. Bart Hol (13) uit Zwartebroek is de eerste leerling die dit leertraject succesvol heeft afgerond. Na drie weken reizen met reisbegeleiders is hij nu in staat om zelfstandig naar en van school te reizen. Op maandag 20 mei ontving Bart voor zijn prestatie een certificaat uit handen van wethouder Hans van Daalen.

 

Vorig jaar heeft het college ingestemd met het uitvoeren van de pilot ‘De Reiskoffer’ om leerlingen van SO, SBO en VSO te leren zelfstandig te reizen en daarmee ook hun zelfredzaamheid te vergroten. De Reiskoffer bevat verschillende producten die ingezet kunnen worden zoals de ‘GoOV app’, de gps ‘Buzz Buddy’ en ‘Samen reizen met…’. Bij elke deelnemer wordt gekeken naar wat er nodig is en wat de mogelijkheden zijn om een passende, flexibele maatwerkoplossing te bieden. Dit schooljaar starten nog twee leerlingen en volgend schooljaar een vierde leerling met het leertraject zelfstandig reizen.

 

Wethouder Hans van Daalen: “We zijn enorm trots op Bart. Hij is de eerste leerling die het leertraject naar zelfstandig reizen succesvol heeft afgelegd. Nu gaat hij kijken waar hij allemaal nog meer naartoe kan met het openbaar vervoer. Verder zijn we natuurlijk blij met de vrijwillige reisbegeleiders die dit voor Bart mogelijk hebben gemaakt. Zij blijken tijdens zo’n leertraject een enorme steun voor kinderen en jongeren. Het zou mooi zijn als we nog extra vrijwilligers vinden om nog meer leerlingen te kunnen begeleiden bij het zelfstandig leren reizen.”

 

Bart heeft gebruikt gemaakt van ‘Samen reizen met…’ waarbij hij met een aantal reisbegeleiders zijn reis van zijn huis in Zwartebroek naar zijn school in Oosterbeek heeft geoefend. De reisbegeleiders die worden ingezet voor ‘Samen reizen met…’ zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die een aantal weken met een kind meereizen. Zij houden rekening met wat de kinderen willen leren, leggen belangrijke stappen uit en oefenen net zo lang totdat het kind zonder begeleiding kan reizen.

 

Hoewel het meer inspanning kost, geeft de moeder van Bart aan dat haar zoon het reizen met het openbaar vervoer veel leuker vindt dan met de taxi. Daarbij vindt ze het ook fijn om te zien dat hij er zelfstandig van wordt en er zelfvertrouwen van krijgt. Bart zelf is ook heel enthousiast, vooral over de kortere reistijd: “Ik hoef nu minder vroeg van huis en ik hoef ook niet te wachten op de taxi op school. Ik kan gewoon zelf bepalen wanneer ik reis. Dat in- en uitchecken vind ik wel een gedoe (Bart reist met verschillende vervoerders). Maar ik ben nog nooit vergeten om uit te checken”, zegt Bart trots.

 

Meer informatie over De Reiskoffer en het project ‘Samen reizen met…’ staat op www.dereiskoffer.nu

Wethouder Hans van Daalen overhandigt het eerste certificaat voor zelfstandig reizen aan Bart Hol.
Foto: Pauw Media.