Current track

Title

Artist

Background

De Glind en Achterveld overvallen door megawindmolens van 180 meter: ‘Nog hoger dan de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort’ (Bron AD 13-02-2020)

Written by on 13/02/2020

Het massale windmolenprotest in Zwartebroek en Terschuur is deze week overgeslagen naar De Glind en Achterveld. Inwoners maken zich zorgen over de plannen van de gemeente Barneveld om vier kolossale windmolens in het buitengebied te bouwen.

De emoties laaiden dinsdag hoog op tijdens de inloopmiddag over windmolens in de Glindstwe in De Glind. Inwoners van het dorp maken zich grote zorgen over de uitkomst van de windmolenstudie van de gemeente Barneveld. Het buitengebied tussen De Glind en Achterveld wordt daarin aangeduid als een kansrijke locatie om vier windmolens van 180 meter hoog te plaatsen.

Inwoner Pascal Looij, die bij de inloopbijeenkomst aanwezig was, vindt dit onbegrijpelijk. ,,Dit soort megaturbines heeft een enorme impact op het landschap en haar bewoners. De locatie is een belangrijke natuurlijke zone tussen het Gelders en Utrechts natuurnetwerk. Er leven broedvogels, reeën en veel meer andere dieren. Daar moet je geen windmolens bouwen. Dat kun je beter op een industrieterrein doen.’’

Protestgroep

Looij is bezig met het opzetten van een protestgroep met inwoners van De Glind, Achterveld en buurtschap Walderveen om de komst van de windmolens tegen te houden. Volgens hem is haast geboden, want in maart begint de zogenoemde winddialoog tussen inwoners, ondernemers en betrokkenen over de locaties en de voorwaarden voor het bouwen van windmolens. 

Dat moet in de zomermaanden uitmonden in de Structuurvisie Wind. ,,We hebben nog maar drie maanden de tijd om ons als inwoners uit te spreken over de windmolenkwestie. We moeten ons razendsnel gaan inlezen en ons voorbereiden op actie’’, zegt Looij. In Zwartebroek en Terschuur lieten inwoners vorige week ook al hun ongenoegen horen over de mogelijke komst van vier kolossale windturbines. 

Achterveld

De plannen in De Glind leiden ook tot onrust in Achterveld (gemeente Leusden). De turbines zijn vlakbij de gemeentegrens gepland. Dinsdag was er een informatieavond in cultuurcentrum De Moespot in Achterveld, waar het onderwerp werd toegelicht door wethouder Erik van Beurden van de gemeente Leusden. Hij is naar eigen zeggen pas sinds 22 januari op de hoogte van de plannen van de gemeente Barneveld.

Edwin Winterkamp, voorzitter van Dorpsraad Achterveld, is verontwaardigd dat Barneveld de dorpsraad en de gemeente niet eerder op de hoogte heeft gebracht. ,,Ik ben verbijsterd over de wijze van communiceren van de gemeente Barneveld. Omdat wij niet zijn geïnformeerd, hebben we ook niet kunnen reageren op de plannen voor vier megaturbines vlakbij ons dorp. Dat vind ik kwalijk. Zo ga je niet met mensen om.’’

Impact

De dorpsraad vindt het nog te vroeg om een inhoudelijk standpunt in te nemen over de komst van de windturbines. ,,We willen eerst weten welke gevolgen de komst van windmolens voor inwoners van Achterveld en voor de natuur heeft. Impact zal er zeker zijn, want de molens worden hoger dan de OLV-toren in Amersfoort en zullen dus tot ver in de omgeving te zien zijn.’’

De dorpsraad wil zo snel mogelijk in gesprek met de verantwoordelijke wethouders van Barneveld. Ook is er een bewonersavond aangevraagd voor de bewoners van Achterveld.